check
סיקורים תקשורתיים של פעילות המרכז הקליני | המרכז לחינוך משפטי קליני

סיקורים תקשורתיים של פעילות המרכז הקליני

כתבה בעיתון הארץ (חינוך וחברה) משרד החינוך הורה לא להחזיר ללימודים נערים ממזרח ירושלים ששוחררו בעסקה עם חמאס (8.12.23). בהמשך להנחיית משרד החינוך לא להשיב ללימודים בבירה נערים ששוחררו בעסקת חמאס, התייחסו לדברים עו"ד נסרין עליאן וד"ר שירן רייכנברג מהמרכז הקליני בפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית וטענו שהבסיס המשפטי והחוקי של ההחלטה אינו ברור ושילדים שנכנסים לכלא מממשים את זכותם לחינוך, על אחת כמה וכמה בעת שחרורם.


הקליניקה לזכויות אדם במרחב הסייבר באוניברסיטה העברית שמחה לעדכן בפסק דין תקדימי של בית המשפט העליון, בו התקבל פה אחד ערעור מנהלי שהגישה הקליניקה בשם פעיל תחבורה ציבורית שנחסם על ידי ראש עיריית גבעתיים מחשבונו ברשת הטוויטר והורה לו להסיר את החסימה. לאחר למעלה משלוש שנים בהן הקליניקה מנהלת את ההליכים בעניין זה, הערעור התקבל במלואו וההליך הסתיים בניצחון גדול לתובע ולחופש הביטוי בישראל. בית המשפט הפך את פסק הדין של בית המשפט המחוזי וקבע שחשבון של בעל תפקיד ציבורי ברשת חברתית (במקרה הנדון, רשת טוויטר לשעבר - רשת X כיום) ייחשב כחשבון ציבורי אם בעל התפקיד הציבורי עושה שימוש בחשבון לצורך התפקיד הציבורי שלו, גם אם אין מימון ציבורי לצורך הפעלת החשבון, זאת כל עוד אין חלופה אפקטיבית אחרת לחשבון זה. בית המשפט הבהיר כי חשבון אחר/רדום (ללא פעילות) לא ייחשב כחלופה אפקטיבית. עוד קבע בית המשפט, כי חסימה של משתמש מחשבון ציבורי של נבחר ציבור בגלל תגובה בעלת תוכן ענייני ולגיטימי (גם אם מדובר בביקורת נוקבת) מהווה פגיעה בזכותו לחופש הביטוי ואולי ואף בזכותו החוקתית לשוויון ומכאן שהיא אסורה.

מדובר בפסק דין תקדימי בנושא קריטי למימוש הזכות לחופש ביטוי בעידן הנוכחי שזכה לכיסוי נרחב בתקשורת:

נציין כי הערעור הוגש בתמיכתו של איגוד האינטרנט הישראלי, שעתיד לתרגם את פסק הדין לאנגלית. בנוסף, סוגיה דומה תלויה ועומדת בפני בית המשפט העליון בארצות הברית.


ראיון ב+12 בתכנית 'נקסט', פרק 25 (דקה 3:03) יוקרה שקטה (26.8.23). ראיון עם עו"ד דנה יפה, המנחה הקלינית בקליניקה לזכויות אדם במרחב הסייבר, המתייחסת לנושא חסימה של משתמשים ברשת על ידי פוליטיקאים. עו"ד יפה מביאה בראיון את הכרעת בית המשפט בנושא ומעלה את הקושי בקביעת סטאטוס החשבון – פרטי או ציבורי? ואת התשובה לשאלה מתי מותר לחסום ומתי לא?.


ראיון ב'כאן 11' (דקה 1:02) סדר יום (15.8.23). ראיון עם ד"ר עו"ד שירן רייכנברג, המנהלת המקצועית של המרכז לחינוך משפטי קליני והמנחה הקליניקה בקליניקה לזכויות בני נוער וצעירים במצבי סיכון, בנוגע לשימוש בחדר 'פסק זמן' במעונות הנעולים של חסות הנוער מול נוער שלא עבר עבירה פלילית. ד"ר עו"ד רייכנברג מתייחסת לתחושות שהשהייה בחדר מעוררת בבני הנוער, לנתונים של כמות השימוש בחדר ולמדיניות בנושא.


ראיון ב'גלי צה"ל' יהיה בסדר (13.8.23). ראיון עם עו"ד דנה יפה, מנחה קלינית בקליניקה לזכויות אדם בעקבות אמה חסרת המעמד של חיילת ממוצא אתיופי בשם ברטוקאן. עו"ד דנה יפה מתייחסת בראיון להבדלים בין הפרקטיקה לנוהל הקיימים בנושא ולסטטוס של המקרה הספציפי ברשות האוכלוסין.


ראיון ב'גלי צה"ל' יהיה בסדר (31.7.23). ראיון עם תמר צחור, סטודנטית בקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות בעקבות סיוע לפונה של הקליניקה בשם עיסאם, אשר מספר לאביב לביא ולנעמי רביע על ההתמודדות היומיומית שלו ושל שכניו עם הנפקת אישורי מעבר במחסום ליד ג'אבל מוכאבר, למרות שהם מחזיקים בתעודת זהות ישראלית. בראיון מתייחסת תמר לסיבות שבגינם לא מנפיקים את אישורי המעבר לתושבי השכונה ולפסיקה של בית המשפט בנושא.


כתבה בעיתון 'כלכליסט' 1,000 עצורי המחאה יצטרכו להתמודד עם הרישום המשטרתי (31.7.23). הכתבה מתייחסת להשלכות של עצורי המחאה בהתמודדות עם הרישום המשטרתי. בכתבה מתייחסות עו"ד נסרין עליאן, המנחה הקלינית בקליניקה לרב תרבותיות ומגוון ועו"ד מיכל גורן, המנחה הקלינית בקליניקה לייצוג אוכלוסיות בפריפריה ובקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות להשלכות של מעצר מן הסוג הזה ולמורכבויות שהוא יכול לייצר עבור אותם עצורים בעתיד.


כתבה בעיתון 'הארץ' (מקומי) הרשויות אינן מצליחות להחליט מי ממונה על המחסום שמאות מתושבי י-ם כלואים מאחוריו (23.7.23). כתבה העוסקת בפונה של הקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות, סג'א שקיר. סג'א מתגוררת בשכונת סוואחרה א-שרקיה בדרום מזרח ירושלים ועובדת בבית החולים הדסה עין כרם ומשום שהיא אינה מחזיקה בהיתר למעבר במחסום החוצץ בין שכונת מגוריה לבין שאר חלקי העיר, נסיעתה לביתה לבית החולים אורכת בין שעה לשעתיים וחצי במקום כחצי שעה.


פודקאסט באתר חדשות 'כאן 11' (חיות כיס) בית בקצה המסילה (19.7.23). קרן נויבך וצליל אברהם נכנסות לראשונה אל המעונות הנעולים לנוער בסיכון, אליהם מגיעים מאות נערים ונערות בשנה, כדי לברר מה לא עובד שם? מדוע שוללים מהם חירות למרות שלא פשעו? ואיך כל זה קשור להפרטה הדרמטית שהמדינה עשתה שם. ד"ר עו"ד שירן רייכנברג, המנהלת המקצועית של המרכז הקליני והמנחה בקליניקה לזכויות בני נוער וצעירים במצבי סיכון מתייחסת לנושא ההשתקה של הנערות בתוך המעונות הנעולים (פרק 3, דקה 18:25).

  1. פרק ראשון: מה קורה מאחורי השער הנעול של מעון "מסילה", מה זה פסק זמן ואיך, אם בכלל, חוזרים משם הביתה.
  2. פרק שני: מפגש עם המדריכים והמדריכות במקומות הקשים ביותר. איזו הכשרה יש להם, אם בכלל? מה השכר שהם מקבלים? ואיך כל זה קשור לאיכות הטיפול בנערים ובנערות, והגעה למצבי קיצון?.
  3. פרק שלישי: האם מישהו בדק אם הטיפול יעיל? איך מתנהלות מסגרות פתוחות ומאפשרות יותר? ואיך כל זה משפיע על הנערות והנערים בסופו של דבר.
  4. פרק רביעי: מה קורה כשהתורים למעונות הנעולים נהיים ארוכים מהרגיל ומוגש בג״ץ נגד המדינה? איך נולד הרעיון של הלאמת המעונות? ולמה החליטו לייבש את המעונות הפתוחים בשביל ״רפורמה״, שמעטים שמעו עליה.

כתבה בעיתון 'הארץ' (חינוך וחברה) שוטרים עצרו סטודנטית בגלל שתיעדה מצלמות אבטחה בעיר העתיקה בירושלים (19.7.23). כתבה המתייחסת למעצרה של יאסמין חלואני, סטודנטית במחלקה לצילום בבצלאל, אשר תיעדה מצלמות של המשטרה סמוך לבית הוריה בעיר בעתיקה בירושלים כחלק מעבודת הגמר שלה ולאחר שעוכבה ונחקרה על ידי שוטרים במשך שמונה שעות, החרימו השוטרים את המצלמה והטלפון שלה והרחיקו אותה ל-15 יום מהמקום. עו"ד נאסר עודה, המנחה הקליני בקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות הגיש ערר לבית משפט השלום בעיר בנוגע לתנאי השחרור של יאסמין ושל הצלם שעזר לה בעבודת הגמר. לערר צורפו מכתבים של נשיא בצלאל, פרופ' עדי שטרן, שהפציר במשטרה לשחרר את המצלמות והטלפונים הדרושים להשלמת פרויקט הגמר. "העיכוב במשך יותר משבע שעות היה בניגוד לחוק ולפסיקה, והחלטת הקצין הממונה להתנות את שחרורם של העוררים בהרחקה מהעיר העתיקה, אינה מידתית בעליל", כתב עו"ד עודה והוסיף: "החלטת הקצין הממונה להרחיק את העוררת מהעיר העתיקה ללא עילה חוקית יפגע בזכויותיה הבסיסיות של העוררת לחופש תנועה, לחופש ביטוי, וחופש האקדמי ובין היתר ימנע ממנה הגשת הפרויקט במועד".


כתבה בעיתון 'מעריב' (פוליטי מדיני) הקליניקות המשפטיות מזהירות: "נתנגד להפרטת שירותי אבחון והערכה של גברים אלימים" (28.6.23). כתבה העוסקת בפניה של הקליניקות המשפטיות מהמכללה למינהל, אוניברסיטת בר־אילן, אוניברסיטת חיפה והאוניברסיטה העברית אל לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ואל שר הרווחה יעקב מרגי, בו הן מזהירות את השניים מהרעה אנושה ברווחתן של נשים נפגעות אלימות בישראל. זאת בעקבות כוונת הממשלה להפריט את שירותי האבחון לגברים אלימים - שכיום נעשים ע"י עובדים סוציאליים בשירות הציבורי.


כתבה באתר חדשות 'כאן' נחסם בפייסבוק ובאינסטגרם בגלל פריצה ותובע את מטא בעשרות אלפי שקלים (22.6.23). כתבה העוסקת בדרור משעלי אשר נחסם פעמיים על ידי מטא אחרי שחשבונותיו נפרצו ופורסם בהם תוכן שמפר את המדיניות. הוא תבע את החברה בבית המשפט לתביעות קטנות על סך 34,600 שקל. בצעד חריג איפשר השופט לצדדים להיות מיוצגים על ידי עורכי דין. ניצחון של התובע יכול לסייע גם לתובעים אחרים בעתיד. בפרסום בטוויטר המופיע בכתבה, מתייחסת למקרה עו"ד דנה יפה, המנחה הקלינית בקליניקה לזכויות בינלאומיות ומסבירה שמדובר בפלטפורמות בחו"ל הנותנות שירות בארץ ולא מספקות מענה ראוי לאותם פונים ובקליניקה מנסים לעזור לאנשים עם המוצקות כמו שזה שמתמודד איתן דרור משעלי.


כתבה באתר 'זמן ישראל' משפחותיהם של הישראלים המוחזקות בעזה, ביקרו בז'נבה במטרה לקבל סיוע מהאו"ם ומהצלב האדום (6.6.23). בחודש יוני האחרון השתתפו עו"ד דנה יפה, המנחה של הקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות ופרופ' יובל שני, מי שהיה מנהל האקדמי של המרכז לחינוך משפטי קליני במפגש עם משפחותיהם של ארבעת הישראלים המוחזקים בעזה, כחלק מפעילותה של הקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות, המייצגת את משפחות הנעדרים והחללים הנמצאים בעזה. המפגש התקיים בעיר ז'נבה עם הנציב העליון של האו"ם לזכויות אדם, וולקר טורק, במטרה לקבל את העזרה של הצלב האדום ושל האו"ם.  


כתבה בעיתון 'מעריב' (רווחה וחברה) רוטמן כינה את המפגינים נגדו "מוגבלים", ועורר סערה: "כמו אגרוף בבטן" (28.5.23). כתבה המתייחסת לאמירתו יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ שמחה רוטמן, כשכינה מפגינים נגדו בכנס על המהפכה המשפטית באוניברסיטת ת"א "מוגבלים". הוא טען כי למוחים שהפריעו לדבריו, "אין יכולת אינטלקטואלית" כדי להתמודד עם טיעוניו - ולכן הם "צועקים". "מה לעשות, מוגבלים". עו"ד מיכל גורן, מהקליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלות במרכז לחינוך קליני משפטי באוניברסיטה העברית התייחסה לאמירתו של רוטמן ואמרה ש"השימוש במילה 'מוגבלים' כעלבון הוא אקט פוגעני ומשפיל, ששם מכשול בדרך הקשה והארוכה למאבק החברתי ארוך שנים להכרה החברתית לשוויון ולעצמאות של אנשים עם מוגבלות, שאנחנו בקליניקה גאים ללוות ולסייע משפטית. מה שאנחנו רואים בצער ובכאב בתרבות הרווחת, גם אם פחות ופחות, קשה עוד יותר כאשר הוא מגיע מנבחרי ציבור שאמורים להגן על קבוצות מוחלשות ולהוביל בעצמם שינויים חברתיים וקדמה".


ראיון בגלי צה"ל (דקה 2:30) 'האחראי על האינטרנט' עם עידו קינן (20.5.23). עו"ד דנה יפה מהקליניקה לזכויות אדם במרחב הסייבר, שוחחה עם עידו קינן בפינתו בגל"צ אודות ההמלצות של ועדת אנגלרד שמונתה לפני 13 שנים (!) לשינוי דרמטי - לפרסם את ההחלטות תוך השמטת פרטים מזהים של מעורבים בהליך, בדומה למצב במדינות שונות באירופה.  יש מתח אמיתי בסוגיה הזו, וקשה להכריע בו. האם מעסיק זכאי לדעת אם לעובד שלו יש עבר פלילי? ומה אם מדובר במעשה שנעשה לפני שנים, ומאז האדם השתקם?עמדת הקליניקה הינה שודאי שיש מקרים בהם הכף נוטה לטובת הזכות לפרטיות וכן השיקום של אדם, לדוגמא, אנשים שכתב אישום נגדם נמחק או זוכו, או אנשים שבימ"ש מצא אשמים אך ללא הרשעה - כדי שלא להכתים אותם. לדוגמא צעיר חרדי שהיה מעורב בקטטה בזמן שעזב את הבית כשיצא בשאלה לפני עשור.


פוסט שפורסם בבלוג של מרכז מינרבה לזכויות האדם מדוע בעיר מוכת פשיעה ישנם רק שני חוקרי נוער ואף אחד מהם אינו דובר ערבית? (1.5.23). פוסט אשר נכתב על ידי עו"ד נסרין עליאן, המנחה הקלינית של הקליניקה לרב תרבותיות ומגוון ועוסק במחסור הקיים בחוקרי נוער בעיר לוד. בפוסט מציגה נסרין את מספר העבירות שבוצעו בלוד על ידי קטינים בשנת 2022 אל מול מספר חוקרי הנוער המוסמכים בעיר, את הזכות העומדת לקטינים על פי הדין הישראלי והחשיבות שלה ואת הזכות להיחקר בשפה הערבית.


כתבה באתר חדשות 12 "32 שנה שהקול שלי נתקע בחומות הכלא – ואז קרה נס": הקליניקה שנותנת הזדמנות אחרונה לאסירים שהורשעו (27.4.23). כתבה העוסקת בפעילותה של קליניקת החפות באוניברסיטה העברית, אשר בראשה עומדות הקלינאית, עו"ד אנו לוסקי וד"ר ענת הורוויץ, המנחה האקדמית והמייסדת של הקליניקה. הקליניקה מייצגת את האסירים אשר טוענים כי הורשעו על לא עוול בכפם ומסרבים להודות. היום אין כמעט שום גוף אחר ששומע את האסירים האלו ויכול לתקן את הטעויות של מערכת המשפט. "גם לפי ההערכה השמרנית ביותר – מאות חפים מפשע יושבים בכלא", טוענת מקימת הקליניקה, ד"ר ענת הורוויץ.


כתבה בעיתון הארץ (מדיני ביטחוני) האו"ם הורה לרשות הפלסטינית לקחת אחריות על השבויים הישראלים בעזה (17.4.23). הוועדה לזכויות אנשים עם מוגבלות קיבלה תלונה שהגישה הקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות בשנת 2019 בשם משפחותיהם של הישאם אל-סיד ואברה מנגיסטו, המוחזקים למיטב ידיעתנו בידי 'חמאס' ברצועת עזה משנת 2014 ו-2015, ללא כל אפשרות לקשר עם העולם החיצון ועם מעט מאוד מידע שהגיע לגביהם. הוועדה קיבלה את טענות הקליניקה וקבעה שהרשות הפלסטינית הפרה את מחויבויותיה לחיים, בריאות וחירות, לפי האמנה לזכויות אנשים עם מוגבלות, כלפי הנעדרים, זאת במיוחד לנוכח העובדה שלמוגבלות הנפשית שלהם יש קשר ישיר לכך שחצו את הגבול לרצועת עזה. בהמשך לכך המליצה הוועדה לרשות הפלשיתינאית לנקוט בכל האמצעים העומדים לרשותה (לרבות אמצעים כלכליים ודיפלומטיים) לספק להם את הטיפול הרפואי הנדרש, בשים לב למוגבלותם, לספק מידע אודות מצבם ומקום הימצאם ולפעול על מנת לסייע להחזרתם לבני משפחותיהם.

הכתבה באנגלית: UN Instructs PA to Take Responsibility for Israeli Prisoners Held by Hamas in Gaza


ראיון ב'גל"צ' (דקה 3:17) מה יהיה (17.02.23). יואב גינאי בראיון עם ד"ר עו"ד שירן רייכנברג, מנהלת המרכז לחינוך משפטי קליני, לקראת האירוע שהתקיים אתמול, יום שלישי 21.2.23, בשיתוף עם סינמטק ירושלים והפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בנושא 'שינויים במערכת המשפטית - בין פולין לישראל'. שירן התייחסה בריאיון לתוכן הסרט "שופטים תחת לחץ" המוקרן באירוע, לתרחישים המוצגים בו בעקבות הרפורמה המשפטית שבוצעה בפולין ולקווי הדמיון והשוני בינה לבין לישראל. בנוסף התייחסה שירן לפאנל המתקיים לאחר הסרט בהשתתפות חוקרים בכירים מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ולדיון סביב הקשר בין השינויים שנעשו במערכת המשפט בפולין לאלו הצפויים להתרחש בישראל.


ראיון ברדיו 'לב המדינה' (דקה 40:50) 'פה זה לא אירופה' (01.02.23). מרגלית צנעני בראיון עם עו"ד דנה גינוסר, המנחה של הקליניקה לנשים וכלכלה, בנוגע להפסקת מימון תכנית 'סל גמיש'. התכנית סייעה לאימהות חד-הוריות רבות שהגדילו את סך שעות העבודה שלהן, באמצעות קבלת החזר כספי עבור מסגרות לילדיהן, הפועלות מחוץ לשעות בית הספר. התכנית שאושרה בשנת 2003 ושונתה בשנת 2022 וכך אפשרה לכ-900 אימהות ליהנות מהסיוע ולהשתלב בהצלחה בשוק העבודה.  בסוף דצמבר האחרון, קיבלו אימהות אלו הודעה, כי הסיוע יופסק. 


ראיון ב'כאן ב'' (דקה 10:47) 'סדר יום' עם קרן נויבך (23.01.23). ראיון עם ד"ר עו"ד דירן רייכנברג, המנהלת המקצועית של המרכז לחינוך משפטי קליני בנושא ההשלכות האפשריות על האוכלוסיות המיוצגות על ידי הקליניקות המשפטיות בעקבות הרפורמה המשפטית הצפויה שמקדם השר יריב לוין.


כתבה וראיון העוסקים בהשלכות הצפויות לאוכלוסיות המוחלשות, כתוצאה מהרפורמה המשפטית שמקדם השר יריב לוין. בכתבה ובראיון מתייחסת ד"ר עו"ד שירן רייכנברג, המנהלת המקצועית של המרכז לחינוך משפטי קליני והמנחה של הקליניקה לבני נוער וצעירים במצבי סיכון, לשינויים הצפויים בעקבות יישום הרפורמה ומסבירה שברגע שמחלישים את מנגנוני הביקורת, את הייעוץ המשפטי וממנים שופטים בגלל השיוך המשפטי שלהם, לא יהיה עם מי לדבר, לא יהיה מי שירצה להקשיב ואוכלוסיות מוחלשות ייפגעו מאוד:  


כתבה וראיון המתייחסים לפניה שהפנתה עו"ד נסרין עליאן, המנחה של הקליניקה לרב תרבותיות ומגוון למחלקת התחזוקה של עיריית לוד, בה ציינה את הליקויים הסביבתיים והבטיחותיים הקיימים בגן שעשועים הממוקם בסמוך לשכונת אל-מחטה בעיר לוד. עו"ד עליאן ציינה בפנייתה, כי בסיור שהתבצע במקום התגלו ליקויים בטיחותיים וסביבתיים המסכנים את חייהם של הילדים המגיעים למקום ודרשה את תיקונם מיידית:


טור דעה באתר החדשות 'סרוגים' בעוד שיטור היתר נגד יוצאי אתיופיה נמשך, המדינה גוררת רגליים (16.1.23). טור שכתבו עו"ד נסרין עליאן, המנחה של הקליניקה לרב תרבותיות ומגוון ביחד עם עו"ד רינה איילון-גורליק, מנכ"לית אגודת יהודי אתיופיה, בעקבות דוח שכתבו בהתבסס על נתונים שהעבירה המשטרה לאחר שנתיים של בקשות חוזרות ונשנות. הדוח מתייחס לנתוני שיטור היתר המופנה כלפי יוצאי אתיופיה וכלפי אוכלוסיות מתויגות. לפי הממצאים שנחשפו בדוח, שיעור התיקים שנפתחו כנגד בגירים יהודים ממוצא אתיופי בין השנים 2018-2020, עומד על פי שניים משיעורם באוכלוסייה. נמצאו ממצאים אשר המשקפים מצב גרוע אף יותר בקרב קטינים יהודים ממוצא אתיופי, שכנגדם נפתחו בשנים האמורות פי 3.4% מחלקם באוכלוסייה.


בעקבות פנייתה של עו"ד נסרין עליאן, המנחה של הקליניקה לרב תרבותיות ומגוון, העלאתה עיריית לוד לאתר האינטרנט שלה מודעה אודות מלגה בגובה מאות שקלים גם בשפה הערבית! זאת לאחר שהמודעה אשר הופנתה לסטודנטים ולסטודנטיות תושבי העיר, פורסמה תחילה רק בשפה העברית ובה נכתב כי תינתן עדיפות ליוצאי צבא.


כתבה בעיתון "הארץ" (משפט ופלילים) בשלוש שנים, שיעור התיקים שנפתחו ליוצאי אתיופיה היה כפול מחלקם באוכלוסייה (28.12.22). כתבה שפורסמה בעקבות דו"ח משותף של הקליניקה לרב תרבותיות ומגוון בהנחייתה של עו"ד נסרין עליאן, אגודת יהודי אתיופיה ומרכז אדווה. על-פי הדו"ח שפורסם, שיעור התיקים שנפתחו לקטינים יוצאי אתיופיה בין השנים 2020-2018, גבוה פי 3.4 מחלקם באוכלוסיית הקטינים בישראל.  


כתבה בעקבות תחקיר מיוחד של "אחד ביום", מבית חדשות 12N, יושב בכלא כבר 13 שנים - כשבכלל לא ברור שהוא הרוצח, (18.12.22). כתבה בעקבות תחקיר מיוחד שערך כתב N12, יובל אראל, המספר ב-5 פרקים את סיפורו של  ג'מיל סרור, תושב מחנה הפליטים שועפאט, אשר נידון למאסר עולם בעקבות רצח של אדם חף מפשע. קליניקת החפות, בראשותה של המנחה הקלינית, עו"ד אנו לוסקי-דעואל , סייעה לג'מיל ביחד עם הסנגוריה הציבורית הארצית להגיש בקשה למשפט חוזר. הבקשה למשפט החוזר נדחתה בחודש יולי האחרון. להלן הפודקסטים שפורסמו עד כה:

  1. פרק ראשון
  2. פרק שני
  3. פרק שלישי
  4. פרק רביעי
  5. פרק חמישי ואחרון

כתבה בעיתון "הארץ" (חינוך וחברה) ח"כית מעוצמה יהודית ביקשה "לחזק את הזהות היהודית" במעון לנערות בסיכון (09.12.22). הכתבה עוסקת בדבריה של ח"כ לימור סון הר-מלך עת ביקרה במעון הסגור לנערות 'מסילה' של משרד הרווחה. סון הר-מלך הציעה בעת ביקורה למנהלת המעון להכניס תכנים של זהות יהודית על מנת לסייע לנערות. ד"ר עו"ד שירן רייכנברג, מנחת הקליניקה לזכויות בני נוער וצעירים במצבי סיכון והמנהלת המקצועית של המרכז לחינוך משפטי-קליני באוניברסיטה העברית, התייחסה לדבריה של סון הר מלך ומסרה בתגובה כי היא מקווה "שהביקור התמקד במענים הטיפוליים הניתנים לנערות".


ראיון ב'כאן ב' (דקה 54:10) בתכנית בחצי היום עם ליאת רגב (8.12.22). התייחסותה של ד"ר עו"ד שירן רייכנברג, המנהלת המקצועית של המרכז הקליני ומנחה בקליניקה לבני נוער וצעירים במצבי סיכון, לביקור שערכו חברי הכנסת ממפלגת עוצמה יהודית וממפלגת הציונות הדתית במעון סגור לנערות בסיכון, מתוך כוונה לחזק את הזהות היהודית שלהן.


כתבה בעיתון "הארץ" (גלובס) הפרשה בדרום: העונש דווקא חמור ביחס למקרי עבר (18.11.22). כתבה המייחסת לפרשת התקיפה בדרום ולכך שביחס למקרי עבר מדובר בעונש חמור יותר. בכתבה ד"ר עו"ד שירן רייכנברג, המנהלת המקצועית של המרכז לחינוך משפטי קליני ומנחת הקליניקה לזכויות בני נוער וצעירים במצבי סיכון מתייחסת לחוק המתווה את העיקרון לטיפול בקטינים שעברו עבירה.


כתבה בעיתון "דבר" המדינה ערערה לבג"ץ על פסיקת בית הדין לעבודה, שקבעה קיום יחסי עובד-מעביד במפעלים שיקומיים (17.11.22). כתבה בעניין ערעור המדינה על פסיקת בית הדין הארצי לעבודה מלפני שנה, שהכירה בקיום יחסי עובד-מעביד במפעלים מוגנים בהם עובדים אנשים עם מוגבלויות במסגרת תעסוקה שיקומית. בכתבה מביע עו"ד רון דרך מהקליניקה לייצוג אנשים עם מוגבלות, מורת רוח מהבחירה שעשתה המדינה לעתור נגד פסק הדין במקום לאמץ אותו.


כתבה בעיתון "הארץ" (חינוך וחברה) המדינה מתנגדת למתן זכויות סוציאליות לעובדים עם מוגבלויות (18.11.22). הכתבה עוסקת בערעור שהוגש על ידי משרד הרווחה ומשרד הבריאות בעניין פסק הדין התקדימי מלפני שנה, שקבע כי יש להכיר ביחסי עובד-מעביד במפעלים מוגנים בהם עובדים אנשים עם מוגבלות. בכתבה מביע עו"ד רון דרך מהקליניקה לייצוג אנשים עם מוגבלות, מורת רוח מהבחירה שעשתה המדינה לעתור נגד פסק הדין במקום לאמץ אותו.


כתבה בעיתון "הארץ" (גלובס) העליון יכריע: האם מותר לנבחר ציבור לחסום עוקב? (15.11.22). כתבה בעקבות ערעור שהגישה הקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות בשמו של תושב גבעתיים לבית המשפט העליון על ההחלטה להתיר לראש עיריית גבעתיים רן קוניק לחסום אותו בטוויטר, לאחר שהתושב כתב ביקורת קשה נגד אכיפת מדיניות העיריה בנוגע למכוניות החונות על המדרכה. בכתבה מתייחסת עו"ד דנה יפה, מנחת הקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות, להשלכותיו של פסק הדין ולחשיבות הערעור שהוגש.


כתבה ב"ישראל היום" הטרנסג'נדרית חשפה חזה, השופר צילם והפיץ – והיא דורשת פיצוי (4.9.22). כתבה בעקבות תביעת פיצויים בסך עשרות אלפי שקלים שהוגשה על ידי עו"ד נסרין עליאן, ומגוון בשיתוף ד"ר עו"ד אסף פוזנר.  


כתבה ב"The Marker" ראש עיריית גבעתיים חסם חשבון טוויטר של תושב – וקיבל את אישור בית המשפט (23.8.22).


כתבה ב"Ynet" בית המשפט אישר: ראש העיר יכול לחסום תושב בטוויטר (23.8.22). כתבה בעניין ההחלטה בעתירה שהגישה הקליניקה לזכויות אדם במרחב הסייבר.   


כתבה ב"מגזין המקום הכי חם בגיהנום" על גבם של ילדים בסיכון: מכרז הפנימיות תקוע, המפעילים הגדולים מרווחים (18.8.22). כתבה בנושא הפעלת חוק חובת המכרזים כלפי חברות המפעילות פנימיות לילדים ונוער במצבי סיכון, תוך התייחסות למאמרה של ד"ר שירן רייכנברג יחד עם רועי מצר מצב בנושא זה.


כתבה ב"Ynet" איך הוא נקבע ולמה הוא משתנה ממדינה למדינה? שאלת גיל ההסכמה (29.7.22). הכתבה כוללת התייחסות של ד"ר שירן רייכנברג על נושא קביעת גיל ההסכמה והשוני הקיים בסוגי עבירות שונים.  


כתבה באתר "פאנט" בנושא ג'מיל סרור (6.7.22)


מאמר קצר מאת עו"ד ורדית דמרי מדר  בעיתון "עורך הדין", גיליון 49 (עמ' 50).  תיקי עוני, פשרות והאינטרס הציבורי (07.2022).


כתבה בעיתון "הארץ" המועמדת התחברה לראיון עבודה בזום - וקיבלה מהמראיין מייל שהדהים אותה (25.5.22). כתבה בעקבות תביעה שהוגשה על ידי הקליניקה לרב תרבותיות ומגוון, בשם תושבת שועפט, בגין אפליה בעבודה.


כתבה בעיתון "הארץ" עיריית ירושלים מונעת מתושבי מזרח העיר לגשת למכרז למתן שירות לפלסטינים (17.5.22). כתבה בעקבות דרישתה של הקליניקה לרב תרבותיות ומגוון, מעיריית ירושלים, לחזור בה מהתניית הגשת המועמדות למשרה בהחזקת אזרחות ישראלית.


ראיון ברשת ב' עו"ד ד"ר שירן רייכנברג מתראיינת לתוכנית סדר יום של קרן נויבך (26.4.22). בעניין הפרטת המעונות הנעולים, רשות חסות הנוער והכשלים במעון מסילה.


כתבה בעיתון "מעריב" הצעת חוק: הכרה בזכויות צעירים חסרי עורף משפחתי (7.3.22) בעניין הצעת חוק שכתבה הקליניקה לזכויות נוער וצעירים במצבי סיכון.


טור בעיתון "הארץ" של עו"ד ורדית דמרי מדר דיור ציבורי, לא זמני (19.2.22).


כתבה בעיתון "הארץ" משרד השיכון לא יכלול קצבת שארים שמקבלים ילדים בחישוב זכאות ההורה לדיור ציבורי (17.2.22). כתבה על החלטת משרד השיכון שלא לכלול את קצבת השארים כחלק מהכנסות לצורך הכרה בזכאות לדיור ציבורי בעקבות מאבק של הקליניקה לייצוג אוכלוסיות בפריפריה.


כתבה במגזין "מען" בעקבות פניות של מען-ארגון עובדים, קו לעובד והמרכז לחינוך משפטי קליני באוניברסיטה העברית : עובדים פלסטינים וזרים יקבלו שירותים מקוונים מביטוח לאומי (13.2.22). כתבה בנושא המאבק של הקליניקה לזכויות אדם בינ"ל יחד עם ארגון העובדים "מען", בכדי להשוות את מעמדם של עובדים פלסטינים שנפגעו לזה של עובדים ישראלים.


ראיון ב"אלנאס" בנושא מחיקת מרשם משטרתי לקטינים (13.2.22). עו"ד נסרין עליאן מתראיינת באלנאס.


ראיון ב"רדיו א-שמס" בנושא מחיקת מרשם משטרתי לקטינים (13.2.22). עו"ד נסרין עליאן מתראיינת לתכנית הבוקר של ג'קי חורי.


כתבה ב"מגזין המקום הכי חם בגיהנום" הזכות להישכח: כתב האישום בוטל, הכתם באינטרנט נשאר (13.2.22).


כתבה ב"עין השביעית" לחסום את החוסמים (13.2.22).


כתבה ב"חדשות חדר 404" היועץ המשפטי לממשלה קבע שנבחרי ציבור לא יכולים למחוק ולחסום אנשים ברשתות החברתיות כרצונם (7.2.22).


כתבה בעיתון "הארץ" בין טראמפ לקוניק: כשפוליטיקאים חוסמים אזרחים ברשתות החברתיות (6.2.22). כתבה נוספת בעניין העתירה אשר משווה בין עמדת היועמ"ש לבין עתירה דומה   שהוגשה כנגד הנשיא האמריקאי היוצא, דונלד טרמאפ.


כתבה בעיתון "הארץ" מנדלבליט: לנבחרי ציבור אסור לחסום אזרחים ברשת - גם אם חשבונם פרטי (2.2.22). הכתבה עוסקת בעתירה שהוגשה על ידי הקליניקה לזכויות אדם במרחבי הסייבר וכוללת תגובה מפורטת של עו"ד דנה יפה.


טור בעיתון "הארץ" בשיא הקור, בג"ץ הכשיר את פרקטיקת ניתוקי החשמל (20.1.22). עו"ד אוהד אמר בטור על פסק הדין התקדימי של בית המשפט העליון בנושא ניתוקי חשמל, יישומו בפועל והשוני בהסדר הקיים בניתוקי המים.


ראיון ברדיו א-שמס לאחר 13 שנים, משפחתו של ג'מיל קוראת לבחון את גזר הדין בו הורשע (4.1.22). עו"ד אנו לוסקי-דעואל על הדרישה למשפט חוזר של ג'מיל סורור לאחר שהורשע ברצח לפני 12 שנים במחנה שועפאט.


כתבה ב"העין השביעית-דעות" חוק הפייסבוק לא יועיל הרבה אך יפגע בחופש הביטוי (4.1.22). עו"ד דנה יפה במאמר על הפגיעה הצפויה בחופש הביטוי ועל הספק שבהענקת הגנה אמיתית לנפגעי תוכן פוגעני בפייסבוק בעקבות הצעת החוק למניעת הסתה ברשתות החברתיות.


ראיון ברדיו גלי ישראל בנושא הגשת בקשה לשרת הכלכלה על תיקון לחוק עבודת נשים (1.1.2022). עו"ד דנה גינוסר בריאיון לתוכנית הכלכלית 'השיטה' עם איציק מצרפי על תיקון חוק עבודת נשים.