"לא מספיק לאהוב ילדים, צריך להבין אותם ולהתייחס אליהם כבני אדם: להעניק להם את אותם הזכויות והכללים, אותן התחייבויות אשר מחייבים את המבוגרים" (יאנוש קורצ'אק)
הקליניקה לזכויות בני נוער וצעירים במצבי סיכון פועלת על מנת לקדם זכויות ילדים ונוער בישראל, בדגש על ילדים ונוער בסיכון
המסגרת העיונית של הקליניקה כוללת שיעורים תיאורטיים על דיני נוער וילדים ועל משפט ככלי לשינוי חברתי, זאת מתוך רצון לאפשר ראיה הוליסטית של דיני ילדים ונוער בישראל והסתכלות על הכלים השונים שיש למשפט ולמשפטן/ית בתחום.
הפן המעשי בקליניקה מתנהל בשלושה מישורי עבודה עיקריים:
קידום מדיניות - קידום מחקרים, הצעות חוק, שולחנות עגולים ושיתופי פעולה עם גורמים הרלוונטיים לתחום. הסטודנטים/יות ישולבו בתהליכי החשיבה, כתיבת מחקרים וחוות-דעת משפטיות, ניסוח טיוטות הצעות חוק ועוד.
טיפול שוטף בתיקים ובפניות לקליניקה – טיפול וסיוע בייצוג בתיקים פרטניים של ילדים ונוער, לרבות תיקי טיפול והשגחה, תיקים פליליים וסוגיות נלוות להליך הפלילי, וכן מיצוי זכויות בתחומי הבריאות והרווחה ועוד. לצד זאת, הסטודנטים משולבים במוקדי פעילות של ילדים ונוער, מעניקים מענה לפניות העולות מהשטח ומתנסים בכתיבת מסמכים משפטיים, תוך ליווי והנחייה על-ידי עורכות הדין של הקליניקה.
חינוך והעצמה - העצמה משפטית לבני נוער בסיכון באמצעות סדנאות "דיני רחוב". הסטודנטים מנחים סדנאות שבועיות לבני נוער במסגרות שונות, במטרה לחשוף אותם לעולם המשפטי ולהעניק להם חווית הצלחה, תחושת מסוגלות ומוטיבציה להמשך. בסיום הסדנה מועלה על ידי משתתפיה משפט מבוים בפקולטה למשפטים.
מנחה קלינית - עו"ד שירן רייכנברג; עו"ד שירי איסרוב
מנחה אקדמית - ד"ר תמר מורג
כולנו היינו ילדים. אבל האם אנחנו מצליחים לזכור באמת מה זה להיות ילד, איך זה להיות נערה בת 16?
הקליניקה לזכויות ילדים ונוער מתמקדת בעבודה משפטית עם ילדים ונוער בסיכון וקידום זכויותיהם. מתן ייצוג וסיוע משפטי לנוער בסיכון הוא מאתגר במיוחד עבור עורך דין. האם מה שאנחנו מאמינות שטוב בשביל נערה בת 16, הוא גם מה שהיא חושבת ורוצה? האם נערים ונערות זכאים לפרטיות, או שזכותנו כמבוגרים לדעת הכל כדי להגן עליהם? האם נער או נערה מתחת לגיל 18 מסוגלים לקבל החלטות מהותיות על חייהם ועל גופם? אלו רק חלק מהשאלות שמעסיקות אותנו בקליניקה וכעורכות דין בתחום בכלל.
ילדים ונוער, ובפרט ילדים ונוער בסיכון, אינם מודעים לזכויותיהם, לאפשרויות הפניה לסיוע משפטי או בכלל לעובדה שהבעיה עמה הם מתמודדים היא בעיה משפטית. כחלק מפעילות הקליניקה, אנו משתדלות להנגיש את עולם המשפט לנערים ונערות, לייצר שפה משותפת ולהעלות את המודעות שלהם לזכויות ולחוק.
במסגרת פעילות הקליניקה, סטודנטים פועלים במוקדים שונים ברחבי ירושלים ובשיתוף עם עמותות וארגונים, עיריית ירושלים, חסות הנוער ושירות המבחן לנוער. בנוסף, אנו פועלים על מנת להביא תובנות מהעבודה בשטח ומחשבות של ילדים ונוער גם לפתחם של מקבלי ההחלטות, ובכך לשנות מדיניות ומציאות בנושאים המטרידים אותם.
הקליניקה הגישה הערות על תזכיר חוק יסוד: זכויות בחקירה ובהליך הפלילי. במסגרת ההערות, התייחסה הקליניקה למקומם של קטינים וזכויותיהם במסגרת ההליך הפלילי, תוך שימת דגש על שמירה על זכויותיהם גם כאשר הם מעוכבים, כיצד יש להגן ולממש את זכותם/ן להשתתפות ועוד.
הקליניקה לזכויות נוער וצעירים במצבי סיכון, בשיתוף עמותת מקום, הפורום הציבורי לכפרי נוער, פנימיות ואומנה, ועמותת ילדים בסיכוי, ניסחה וקידמה הצעת חוק שהונחה על שולחן הכנסת, על ידי חברי הכנסת נעמה לזימי ורם שפע. הצעת החוק מתייחסת לצעירים חסרי עורף משפחתי ומטרתה, בין היתר, היא להגדיר מיהו צעיר חסר עורף משפחתי והמענים השונים להם יהיה זכאי, כגון דיור, הכשרות וכו'. ההצעה עברה קריאה טרומית וחל עליה דין רציפות.
ד"ר עו"ד שירן רייכנברג, הוזמנה להשתתף בצוות 'שקיפות ושותפות', במסגרת מהלך אסטרטגי שמוביל הממונה על המעונות ברשות חסות הנוער. המהלך כולל מספר צוותי פעולה שחברים בהם נציגים ממשרד הרווחה ומשרד המשפטים ומטרתו לנסות ולטייב את המענים הניתנים וכן את פעילות כלל מעונות חסות הנוער.
הקליניקה מטפלת בנושא המחסור במזון במעונות נעולים. הקליניקה קיבלה מספר תלונות מקטינים וקטינות להם/ן על כך שהמזון שהם/ן מקבלים/ות אינו מספיק או מספק. מבדיקה שערכה הקליניקה עולה כי נושא אספקת המזון מופעל במיקור חוץ על ידי מכרז. לשם קידום הנושא נפגשה הקליניקה עם פרופ' רוני סטריאר העומד בראש הוועדה הציבורית לביטחון תזונתי, האחראית על אגף חוץ ביתי בחסות הנוער וחברת הכנסת נעמה לזימי, אשר הביעו מחויבות לפעול לשינוי המצב הקיים.
הקליניקה ניסחה טיוטת הצעת חוק שהוגשה ע"י ח"כ אפרת רייטן במטרה לבטל את הסעיף המאפשר פתיחת תיק פלילי לקטינים אשר בורחים ממסגרות השמה חוץ ביתיות. נכון להיום, כאשר קטין/ה שהוצא/ה מביתו/ה בצו הוצאה ממשמורת לפי חוק הנוער (טיפול והשגחה), תש"ך -1960, בורח ממסגרת ההשמה החוץ ביתית שלו, נפתח נגדו/ה תיק פלילי בגין הפרת הוראה חוקית. ההצעה מבקשת לבטל סעיף זה, משום שכתוצאה ממנו קטינים/ות מסיימים/ות את השהייה במסגרת השמה חוץ ביתית עם רישום פלילי או משטרתי. בנושא זה נפגשה הקליניקה גם עם עוזרת השר לביטחון פנים, גב' יעל סיני. בפגישה נדונו נושאים נוספים הקשורים לקטינים/ות.