בתקופה בה פעולות איבה וטרור הפכו לדבר נפוץ, מי שנפגע מאותן פעולות נזק פיזי או נפשי, ייתכן שזכאי לקצבה או תמיכה אחרת מביטוח לאומי הצעד הראשון בתהליך הוא להכיר באירוע בו נפגע אותו ניזוק כאירוע איבה (לעיתים נקראת גם 'פגיעת איבה'), לפי הגדרתה בסעיף 1 לחוק חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל-1970. לאחר מכן, יש לבחון האם הנפגע עומד בתנאים האחרים של סעיף 1 לחוק התגמולים, תחת הכותרת "נפגע". עיינו גרסה מפושטת של תנאי הזכאות באתר הביטוח הלאומי.
במידה וביטוח לאומי לא פנה אל הנפגע, יש לפנות באופן יזום אל הרשויות: במקרה של נזק גוף או נזק נפשי אל הביטוח הלאומי, באמצעות הטופס "הודעה על פגיעה בפעולות איבה ותביעה להכרה כנפגע פעולות איבה" אותו ניתן למלא באופן מקוון, או ידני-מודפס. במקרה של נזקים לרכוש שנגרמו כתוצאה מפעולת האיבה, יש לפנות אל רשות המיסים דרך האזור האישי.
הערה חשובה: מועד הגשת הבקשה: הכלל הוא שמי שנפגע נזק גוף או נזק נפשי, יכול להגיש את התביעה לפי חוק התגמולים עד שנה מיום הפגיעה.
הערה נוספת: הוצאות רפואיות ונכות: מי שיוכרו כנפגעי פעולת איבה יהיו זכאים למימון ההוצאות הרפואיות בעקבות הפגיעה. במידה ויגרם נזק פיזי או נפשי בלתי הפיך כתוצאה מאותה פגיעה, הנפגע יוכל להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות.
הערה אחרונה: בני משפחת הנפגע: גם בני משפחתו של הנפגע, כהגדרתם בסעיף 1 לחוק התגמולים זכאים להטבות מסוימות, במידה והנפגע מוכר כנפגע פעולות איבה. חשוב לדעת שבני זוג שאינם נשואים המוגדרים ידועים בציבור זכאים גם הם למענק התאלמנות לבני זוג של חללי פעולת איבה.
במקרה של מוות כתוצאה מפעולת איבה, מדובר בסכום כספי (עיינו מחשבון של הביטוח הלאומי לחישוב הסכום), טיפול ותמיכה נפשיים, סיוע במימון שכר דירה, הנחות מס, פטורים מאגרות מסוימות, ביטוחים וטיפולים רפואיים, מימון הכשרות והשכלה גבוהה, כמו גם כיסוי הוצאות אבל, קבורה, אזכרה והנצחה. למידע נוסף עיינו בחוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), תש"י-1950, וגם באתר כל זכות ובאתר הביטוח הלאומי. במקרים כאלה, עובדי מחלקת שיקום ונפגעי פעולות איבה יצרו קשר לטובת ייעוץ והדרכת המשפחה.
זכרו! אנחנו לא לבד:
לאור המצב, המוסד לביטוח הלאומי מפעיל קו חירום ייעודי לנפגעים ולמשפחות שכולות, חייגו 02-6269999.
בנוסף הסוכנות היהודית השיקה קרן סיוע לנפגעי טרור אזרחיים: פצועים, משפחות שכולות, נעדרים ונפגעי רכוש. הקרן תעניק מענק של 4000 ש"ח באופן כמעט מיידי, ובמקרים מסוימים אף תגדיל אותו לסכום של עד 25,000 ש"ח. חייגו 02-6204440.
חשוב לנו להזכיר שהמידע והפוסטים המתפרסמים בקבוצה אינם מהווים ייעוץ משפטי. במידה ויש צורך בייעוץ משפטי פרטני, נבחן את האפשרות להגשת הסיוע במסגרת עבודת המרכז לחינוך משפטי קליני ובמידה ולא מתאפשר, אנחנו נעשה מאמץ למצוא ו/או להפנות לייצוג או סיוע מתאים.
קישורים שימושיים: