יום ראשון, 5 לינואר, גיליון מס' 7
עם תחילת השנה האזרחית החדשה, המרכז לחינוך משפטי קליני מוציא לאור את מידעון מספר 7 של המרכז. מעבר לעדכונים השוטפים על פעילות המרכז, תוכלו למצוא במידעון הנוכחי מידע מפורט על פעילות הקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות סביב הזכות לפרטיות בעידן הטכנולוגי, מידע על פתיחת קליניקה חדשה לזכויות נשים בעבודה, וכן דיווח על הצעת תיקון לחוק למניעת הטרדה מינית שנועדה להגן על אנשים עם מוגבלות במפעלים מוגנים. עוד ניתן למצוא במידעון ראיון מיוחד עם ד"ר עינת אלבין, המנהלת האקדמית של המרכז לחינוך משפטי קליני, במדור "עו"ד בנעלי בית" ותיאור חוויה סטודנטיאלית של בוגרי הקליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלות. אנו מאחלות ומאחלים לכן/ם קריאה מעניינת ומהנה ונשמח מאד לקבל תגובות ולהמשיך את הדיאלוג בדף הפייסבוק של המרכז.
הצוות הקליני
חדשות שוטפות מהנעשה בקליניקות:
|
|
עו"ד בנעלי בית ![]()
בתשע"ב נפתחה הקליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלות ולנו הייתה הזכות לקחת חלק בפעילות הקליניקה בשנתה הראשונה. שנינו הגענו לקליניקה בלי שהיינו מעורבים קודם לכן מבחינה חברתית וציבורית בתחום קידום זכויות אנשים עם מוגבלות, אבל התאהבנו בתחום ונשארנו בו עד היום. עדכונים מהעת האחרונה
המרכז לחינוך משפטי קליני, האוניברסיטה העברית בירושלים
להסרה מרשימת התפוצה לחץ כאן
|
הקליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלות הגישה השבוע הצעת תיקון לחוק למניעת הטרדה מינית, כך שיכלול הגנה מוגברת על עובד/ת עם מוגבלות המועסק/ת במסגרת של מפעל מוגן.
ישנם שני מצבים עיקריים בהם אנשים עם מוגבלות מועסקים בתבניות העסקה בהן לא מתקיימים יחסי עובד-מעביד: הראשון כאשר אדם עם מוגבלות מועסק כ"משתקם", על פי חוק זכויות לאנשים עם מוגבלות המועסקים כמשתקמים (הוראת שעה), התשס"ז- 2007, והשני כשהוא/היא מועסק/ת במפעל מוגן. מכיוון שאין במקרים אלה יחסי עובד-מעביד, חובות המעביד הקבועות בסעיף 7 לחוק למניעת הטרדה מינית אינן חלות. הצעת התיקון לחוק נועדה להתמודד עם מצב דברים זה.
המפעל המוגן נועד במקורו להוות שלב מעבר בדרך לשילוב בשוק העבודה, אולם בפועל, אנשים רבים מועסקים במפעלים מוגנים לתקופות ממושכות. המצב הקיים מייצר תוצאה אנומלית, לפיה אנשים עם מוגבלות המועסקים במפעלים מוגנים או המוגדרים כ"משתקמים", מופלים לרעה לעומת עובדים ללא מוגבלות, שכן הם אינם נהנים מההגנות המיוחדות הקבועות בחוק למניעת הטרדה מינית החלות במקום העבודה. זאת, כאשר הם נמנים על אחת מהאוכלוסיות החשופות ביותר להטרדות מעין אלה.
במסגרת התיקון מוצע להרחיב את תחולת סעיף 7 גם על מערכת היחסים שבין אדם עם מוגבלות המועסק במפעל מוגן, או המוגדר כ"משתקם", לבין הממונים עליו. התוצאה תהיה שבשני מקרים אלו הממונה יחויב להבטיח לעובדים עם מוגבלות סביבת עבודה נקייה מהטרדות מיניות; לתלות תקנון למניעת הטרדה מינית; לערוך הדרכות לעובדים, למנות ממונה לקבלת תלונות ולטפל ביעילות בכל תלונה על הטרדה או התנכלות.
בהקשר זה יודגש, כי המחוקק מצא לנכון להרחיב את תחולת החוק גם על מסגרות נוספות בהן לא מתקיימים יחסי עובד-מעביד, כגון: מוסדות אקדמיים (ס' 7(ז) לחוק) וכוחות הבטחון (ס' 11 לחוק). נראה כי אין רציונאל שלא להחיל את הסעיף גם על שני המצבים של משתקמים ומפעלים מוגנים.
תיקון נוסף שמוצע נוגע לסעיף 3(א)(6) לחוק, המונה שורה של מצבים בהם אין צורך להוכיח אי הסכמה במקרה של הטרדה מינית. זאת, כאשר ישנה הנחה כי ישנם פערי כוחות בין המטריד למוטרד/ת, העלולים להקשות על המוטרד/ת להביע התנגדות להטרדה, ואשר קיים בהם חשש לניצול של יחסי מרות או תלות בין הצדדים. כך, למשל, לגבי קטין או חסר ישע, וכך גם לגבי עובד/ת שהוטרד/ה במסגרת יחסי העבודה. בשנת 2007 הוסף סעיף 3(א)(6)(ו) הקובע כי אין צורך בהסכמה כאשר מדובר ב"משתקם". כעת מוצע להוסיף מצב נוסף בו לא תידרש הסכמה – כאשר מדובר באדם/אישה העובד/ת במפעל מוגן ומוטרד/ת על ידי הממונה.
התיקון המוצע עולה בקנה אחד עם מטרותיו של החוק למניעת הטרדה מינית וכן משווה את ההגנה מפני הטרדה מינית הניתנת לעובדים עם מוגבלות המועסקים בתבניות העסקה ייחודיות, להגנה הניתנת לעובדים ללא מוגבלות.
בתחילת שנת הלימודים נפתחה במרכז לחינוך משפטי קליני קליניקה לזכויות נשים בעבודה. הקליניקה נפתחה על רקע מצב שוק העבודה הישראלי, בו עובדות ועובדים רבים סובלים מאי יציבות והיעדר ביטחון תעסוקתי, מתנאי שכר נמוכים, מפגיעה בזכויותיהן/ם הסוציאליות הכתובות עלי-ספר ועוד. הקליניקה מתמקדת השנה בשלושה פרויקטים מרכזיים: ג'נדר מיינסטימינג של הסכמים קיבוציים; בחינה של הליכי משמעת במקרים של הטרדה מינית בעבודה; ופרויקט העצמה קהילתית לנשים מוחלשות.
בתחילת שנת הלימודים נפתחה הקליניקה לזכויות נשים בעבודה. הבחירה להתמקד בנשים דווקא, נעשתה מכמה סיבות. ראשית, משום ששוק העבודה איננו רגיש דיו לצרכים נשיים "ייחודים" - כגון במקרים של הטרדות מיניות, הריון ולידה ועוד. סיבה נוספת היא, בשל מאפייניו הייחודים של שוק העבודה הישראלי - העובדה כי בדרג מקבלי ההחלטות מצויים לרוב גברים, ודמותו של העובד האידאלי הינו דמות של גבר המחויב למקום העבודה בלבד, ללא כל מחויבות טיפולית/משפחתית נוספת.
כתוצאה מכל אלו, נשים רבות חשופות כיום לאפליה בקבלה למקומות עבודה, להסללה למקצועות "נשיים" המדורגים חברתית וכלכלית במיקום נמוך ולפגיעה שיטתית ונמשכת בתנאי השכר שלהן ובהטבות נלוות. עבודה המתבצעת על ידי נשים נתפסת פעמים רבות ככזו המכניסה "משכורת שנייה" למשפחה וזהותה של האישה כאישה עובדת, בעיקר במשרות שאינן מצריכות הכשרה מיוחדת והינן מתוגמלות בשכר נמוך, נתפסית כמשנית לזהותה כאם-הורה.
על רקע מצב דברים זה, הקליניקה לזכויות נשים בעבודה מבקשת לקדם את מעמדן וזכויותיהן של נשים בשוק העבודה הן באמצעות הכלי המשפטי-קהילתי, המתבסס על מתן סיוע לפרט תוך העצמה ויידוע זכויות, והן באמצעות קידום שינוי מדיניות הכולל ניסוח תיקוני חקיקה, ניירות עמדה וגיבוש מודלים חלופיים למצב הקיים.
בשנת הלימודים הנוכחית הקליניקה מתמקדת בשלושה פרויקטים מרכזיים:
1. פרויקט ג'נדר מיינסטרימינג של הסכמים קיבוציים: פרויקט זה, הנערך בשיתוף פעולה עם ארגון "כוח לעובדים", מתמקד בניסוח מודל מיטבי של הסכם קיבוצי רגיש מגדרית, אשר שם דגש על סביבת עבודה בטוחה לנשים, על הפיכת מקומות עבודה לידידותיים למשפחות, ייצוג נשים בהליכי מו"מ ובוועדי עובדים ועוד. המודל מתבסס על צרכים העולים מן השטח, כמו גם מחקר משווה ומחקר משפטי מקומי.
2. בחינה של הליכי משמעת במקרים של הטרדה מינית במוסדות המדינה: הליכי משמעת במקרים של הטרדה מינית, נועדו לייעל ולפשט את הטיפול בתלונה על ההטרדה וכן להבטיח הגנה על המתלוננ/ת. אף על פי כן, פעמים רבות נראה כי המצב בשטח אינו תואם למטרת ההליך ובפועל הטיפול בהטרדות מיניות במסגרת של הליכי משמעת, הינו מסורבל למדי וחושף את המתלוננת להתנכלויות והטרדות נוספות. במסגרת פרויקט זה, הסטודנטיות תבחנה את התנהלותם של הליכי משמעת במוסדות המדינה במקרים של הטרדה מינית, ותצענה דרכים לייעול ההליכים והבטחת ההגנה על האישה המוטרדת. הפרויקט ייערך בשיתוף פעולה עם מרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית בירושלים ואיגוד מרכזי הסיוע.
הזכות לפרטיות מעוגנת במשפט זכויות האדם הבינלאומי. יחד עם זאת ההתפתחות הטכנולוגית של העשורים האחרונים מציבה אתגרים חדשים לפתחה ומעלה את הצורך לחדד את גבולות ההגנה על הזכות. הקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות יחד עם ארגון Privacy International עבדה על רשימת קריטריונים שעל פיהם ניתן לבחון אם פעילות או חקיקה של מדינות עומדות בקנה אחד עם הזכות לפרטיות בעידן הטכנולוגי.
הזכות לפרטיות מעוגנת במשפט זכויות האדם הבינלאומי, כגון בסעיף 12 להכרזת באי עולם בדבר זכויות האדם וסעיף 17 לאמנה בדבר זכויות אזרחיות ומדיניות. אולם ההתפתחות הטכנולוגית של העשורים האחרונים מציבה אתגרים חדשים לפתחה. בתי המשפט האזוריים לזכויות אדם באירופה וביבשת אמריקה מובילים את ההגדרה מחדש של הזכות לפרטיות בפסיקותיהם העוסקות בטכנולוגיות מעקב ואיסוף מידע על ידי ממשלות. כך למשל פסקו בתי משפט אלו בנוגע להאזנות סתר, איסוף והקמת מאגר די.אנ.איי, שמירת נתונים אישיים ללא מגבלת זמן ועוד.
הקליניקה לזכויות אדם בינלאומיות עבדה בשנה האחרונה עם ארגון PRIVACY INTERNATIONAL הבריטי, בכדי להבהיר מהן המגבלות החלות מכוח משפט זכויות האדם הבינלאומי על מדינות המשתמשות בטכנולוגיות מעקב. הקליניקה סייעה בניסוח רשימת קריטריונים שעל פיהם ניתן לבחון האם פעילות או חקיקה של מדינות עומדת בקנה אחד עם הגנה על הזכות לפרטיות כפי שהיא מעוגנת במשפט זכויות האדם הבינלאומי.
במסגרת הפרויקט בחנו הסטודנטיות פסקי דין של בתי המשפט האיזוריים לזכויות אדם שעסקו בנושא ההגנה על פרטיות בניסיון לגבש קריטריונים אשר יאפשרו הגנה טובה יותר על זכות זו. מהמחקר עולה כי מגבלות שמבקשת מדינה להטיל על הזכות לפרטיות, חייבות להיות מעוגנות בחוק, וכי על הפגיעה בזכות להיות הכרחית לשם השגת מטרה לגיטימית כגון שמירה על אינטרס הציבור או בטחון לאומי.
רשימת הקריטריונים הוצגה בספטמבר האחרון למועצת זכויות האדם של האו"ם על ידי ארגון PRIVACY INTERNATIONAL וארגונים נוספים. הקריטריונים מהווים ניסיון ראשון מסוגו להציב מסגרת לבחינת טכנולוגיות מעקב המשמשות מדינות רבות ולבחון האם אלו הולמות את המחויבות של אותן מדינות להגנה על פרטיות של אינדווידואלים על פי משפט זכויות האדם הבינלאומי. בין הקריטריונים שהוצגו ניתן למנות את עיקרון הפרופוציונליות, שאלת הנחיצות בפגיעה בזכות בפרטיות, מטרת הפגיעה ומידת הלגיטימיות שלה, כמו גם התייחסות לדרך הפגיעה והחובה בקיום הליך הוגן וכן התייחסות לחשיבות בענישה מספקת ומשמעותית במידה והפגיעה בזכות נעשתה שלא כדין.
למידע נוסף:
הצהרה של נציבת זכויות האדם של האו"ם בנושא פרטיות
הכרזה של מועצת זכויות האדם של האו"ם בנוגע לזכויות אדם בעידן האינטרנט